Hogyan ismerjük fel az ügynöki vagy beszervezős munkák online álláshirdetéseit?

Sokszor hallom új állásra vágyók, álláskeresők szájából a következőket: „Bármilyen munkát elvállalok, csak ne kelljen beszervezni, ügynökösködni!”.

Ezt megértem. Ezek a munkák általában másodállásnak, plusz bevételnek jók, és csak azoknak, akiknek a személyiségéhez passzol a „nyomulás”. Az ügynöki, beszervezős munkát kínáló cégek általában nem vesznek fel senkit főállásba, hanem kizárólag jutalékot fizetnek, HA fizetnek. Lehet, hogy csak „levásárolhatod” a jutalékodat, ha pedig fizetési hajlandóságot mutatnak, akkor valószínűleg számláznod kell majd cserébe (ami logikus).

Nem csoda, hogy ilyen munkára túl sokan már nem vágynak. Vagy azért, mert már kipróbálták, vagy azért, mert tanultak mások kárából…
És ezt tudják az újabb és újabb ügynökökre és beszervező munkatársakra vágyó cégek is, ezért egyre rafináltabb és szofisztikáltabb módszerekkel próbálják becserkészni a gyanútlan munkavállaló-jelölteket.

Az online álláskereső portálok dugig vannak az ilyen cégek hirdetéseivel, csak éppen fogalmad sincs róla, hogy az ügynöki munka, mert te ÁLLÁST keresel, te alkalmazott akarsz lenni, nem pedig „külsős munkatárs”.

Megjegyzés: ne keverjük össze az ügynöki és beszervezős munkát az értékesítő és telesales-es munkákkal. Az előbbieknél nem vesznek fel alkalmazásba, az utóbbiaknál igen. (A jutalék megjelenhet bónuszként, egy alapbér fölött, de mindenképp alkalmazotti jogviszonyról beszélünk az utóbbiaknál. Az ügynöki és beszervezős munkáknál nem!)

Ügynökök kíméljenek!

Tételezzük fel, hogy állást keresel, és efféle szöveggel találkozol apróhirdetésben:

„Adminisztrációs munkára keresünk jó kommunikációs készséggel rendelkező munkavállalókat.”

Ha ez alapján valakinek nem lóg ki azonnal a lóláb, akkor nyilván még szűz ezen a terepen.

„Értékesítési munkára keresünk, akár otthonról is végezhető… magas fizetés+jutalék.”

A +jutalékról tudjuk, hogy KIZÁRÓLAG jutalék.

„Nemzetközi, Magyarországon most induló cég keres vezető beosztásra munkatársakat.”

Ez nagy valószínűséggel egy új MLM – erről majd bővebben beszélünk máskor, de a lényeg, hogy nem új MLM-hez kell csatlakozni, hanem régihez: ugyanis az újak még az sem biztos, hogy nem buknak el piramisjátékként…

Ezek ismerősek ugye? Ezeket könnyű felismerni, könnyű magadat távol tartanod tőlük, illetve, ha bizonytalan vagy, mégiscsak egy erős szűrővel felfegyverkezve kéred a további tájékoztatást.

De az online álláskereső portálokon szinte már minden kategóriában megjelentek az ügynöki munkák hirdetései, annak ellenére, hogy ezek maximum az EGYÉB kategóriába férnének be.

Jelen vannak ezek a hirdetések a(z)

 • Adminisztráció
 • irodai munka
 • egészségügy, szépségipar
 • értékesítés
 • kereskedelem
 • IT, telekommunikáció
 • pályakezdő
 • marketing
 • oktatás
 • távmunka
 • diákmunka
 • alkalmi munka

kategóriák mindegyikében.

Hogyan lehet ezeket kiszúrni-kiszűrni?

Esélyes, hogy ügynöki-beszervezős munka áll a háttérben, ha

1.)    a munka semmiféle végzettséget, speciális szaktudást nem igényel, de még a munkavégzés helye sem számít – sajnos ez van;

2.)    a munka túlságosan könnyűnek tűnik, olyannyira könnyűnek, hogy akár egy szoftver is elvégezhetné helyetted;

3.)    ha a hirdető lenyomozhatatlan;

4.)    ha a hirdetésben nem szerepel cégnév, vagy a hirdető nevéből, email címéből nem derül fény a cégre – emlékszel az első leckékre? Neked tudnod kell, milyen cégek jöhetnek számításba álommunkahelyként – ugye tudod is? Ha egy hirdetésben nincs cégnév, akkor majdhogynem felejtős, hiszen az az alap, hogy tudod, HOVA jelentkezel;

5.)    ha az álláshirdetés portálon egy másik álláshirdetés portál (vagy weboldal) hirdet, mert ekkor már végképp lenyomozhatatlan és követhetetlen, hogy ki hirdet, milyen munkát és miért;

6.)    ha ugyanazzal a hirdetéssel, vagy kísértetiesen hasonlóval több kategóriában is találkozol.

Ha nem sikerül kiszűrni már a hirdetésből, hogy ügynöki munkáról van szó, akkor kiszűrheted a következő lépésből.

Óriási az esély, hogy ügynöki munka áll a háttérben, ha az online jelentkezésed után:

1.)    Fél órán belül felhívnak, vagy emailben válaszolnak.

2.)    Egy héten belül interjúra hívnak.

3.)    Sem a telefonhívásból, sem a válasz emailből nem derül ki, hogy mi a leendő munkahely neve, és mi a munkakör.

4.)    Ha minden kérdésedre az a válasz, hogy „majd a személyes interjún mindent megbeszélünk”.

Hogy biztosra mehess, telefonon vagy emailben a következő kérdéseket kell feltenned, hogy megspórolj az ördöghöz egy utat:

Kötelezően felteendő kérdések (egyébként minden munkahelyre pályázásnál!):

Bejelentett alkalmazotti munkaviszony? – Igen válasz kell, ha nem kategorikus IGEN a válasz, akkor ez bizony ügynökösködés lesz a javából.
Mennyi a fizetés? – Minimálbér bruttó ~92ezer forint – ügynöki munkánál, beszervezős munkánál nincs fizetés.
Munkaidő beosztás? – Napi 8 óra minimum. Sok ügynöki munkával kapcsolatban kecsegtetnek azzal, hogy heti néhány óra. Nos, az nem munkahely.
Munkavégzés helye? – Állandó helyet, vagy több telephelyet kell megnevezniük, de semmiképp nem lehet „változó”, ha az előbbiek sem teljesültek.
Munkaszerződés időtartama? Határozott? Határozatlan? Mennyi a próbaidő? Mi történik határozott lejárta esetén? Hosszabbítanák vagy elküldenek? – Ha ezekre mismásolás a válasz, akkor nem akarnak felvenni, az fix.
Térítik az utazást? – Igen válasz kell, legalább részben. Ügynöki-beszervezős munkáknál nem térítenek semmit, az a te költséged.

Ha mindezeket figyelembe veszed, akkor jó eséllyel kerülöd el az ügynöki-beszervezős munkákra való jelentkezést, amivel rengeteg időt spórolsz meg, és a felszabadult idődben foglalkozhatsz valódi állások megpályázásával.

Mit szólsz? Találkoztál már a jelenséggel? Írd meg a tapasztalataidat kommentben!

8 thoughts on “Hogyan ismerjük fel az ügynöki vagy beszervezős munkák online álláshirdetéseit?

 1. Szia!
  Igen már túl sokszor belebotlottam ilyen és ehhez hasonló vacakságokba. Rettentő elkeserítőnek tartom, hogy gátlástalanul be akarják csapni az amúgy is elkeseredetten munkát akaró embereket. Ez magyarán megmondva a csalás egy igen randa formája.
  Éva

  1. Igen, abszolút egyetértek! A további álláskereséstől is elveszi a pozitív energiákat, mert az ember a végén már minden bokorban átverős álláshirdetést vél felfedezni.

 2. Szia!

  Hát elárulom neked, hogy az utazási költséget már csak a nagycégek téritik. KIs vállalkozások szinte egyik sem, és a közepesek sem. Ami a bejelentést illeti, hasonló, még a rendőrségnél is kederült amikor orvoshoz ment, hogy nem volt bejelentve, és főleg többük után fizetve.
  Egyébként te magad is MLM-ezel. Továbbá a legtöbbet pont a tisztán jutalékos rendszerben lehet keresni.
  Továbbmegyek a legtöbb futárcég, pizzás cég, csomagszállító cég lehet, hogy papíron bejelent, viszont saját kocsidat használod, és úgymond körpénzt fizet. Abba burkolja a minimálbért is. ha nincs meg a köröd, mert mondjuk nincs annyi rendelés nem kapod meg a pénzed. A nagy multik sem jelentenek be 3. hónapos szerződéseket kötnek. Soroljam még?

  1. Mária, mindenképp sorold, mert nagyon tanulságosak!
   Viszont ezt nem értem: “A nagy multik sem jelentenek be 3. hónapos szerződéseket kötnek.”

   Ezt kifejtenéd bővebben? Az első napon be kell jelenteniük, akárhány napra szerződtetnek. Vagy te mit értesz bejelentés alatt?

 3. Természetesen én is MLM-ezem (Amway), de nem ajánlok ÁLLÁST, MUNKAHELYET senkinek.

  Kéretik a szövegértelmezést komolyan venni, köszönöm!

 4. Sziasztok!
  Én a legutóbbi, hivatalos, bejelentett munkahelyemen is a próbaidő lejárta után szembesültem azzal, hogy hideghívásokat kell intéznem. Bár hivatalosan bejelentett állás volt, azért valószínűleg sokan vannak úgy, hogy fix fizetésért sem küldetik el szívesen magukat meleg éghajlatra naponta 50-szer. Érdemes figyelni interjún arra is, ha elhangzik a “saját ügyfél kör kialakítása”. Én sajnos csak a saját tapasztalatomból tanultam.

 5. Sok helyen találkozhatunk az ún. megbízási szerződéssel, ez takarja a bejelentést náluk. Így elkerülik az alkalmazotti jogviszony létesítését. Vagy két három próbanap utána elküldik az össz. jelentkezőt így gyakorlatilag mindig tudnak ingyen munkaerőhöz jutni. Esetleg próbahónapok. A legnagyobb otthoni távmunkásokat foglalkoztató cég (így nevezik magukat) is megbízásos jogviszonyt létesít és még az alapot sem lehet náluk megkeresni, ebből következik hogy sem nyugdíjjárulék fizetési kötelezettségük nincs, a munkavállalóra nézve óriási kiszolgáltatottság. A kapcsolattartás a HR-essel egyenlő a nullával vagyis nem tudsz kérdezni és ha kérdezel nem kapsz válaszokat. Hetek óta nem kapom meg a munkáltatói papírjaimat tőlük mivel közöltem hogy így nem vagyok hajlandó náluk dolgozni, de sem munka nincs már számomra, sem a papírjaim nem jönnek. Arról fogalmam sincs hogy a papírok visszatartásának mi az értelme, magyarul és közönségesen kiszúrásnak nevezem.

 6. Sajnos nekem is voltak hasonló rossz tapasztalataim, mikor gyanútlanul elmentem egy interjúra és teljesen mással kellett szembesülnöm, mint amit meghirdettek. Van egy álláskereső oldal viszont, ahol eddig még nem kellett csalódnom. Normális cégek hirdetnek csak. Nem tudom leírhatom-e (ha nem, akkor majd moderáljátok), cvspot.hu-ról van szó, hátha valakinek segít..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *